Kaj je energija?

Vesolje je sestavljeno iz materije in energije. Materija - karkoli, kar ima maso in zavzema prostor - je precej preprosto in enostavno za razumevanje vendar je energija malo bolj abstraktna.

V fiziki je energija sposobnost za delo, ali možnost, da se premaknete ali izzovete spremembo v zadevi. Dejansko je količina energije nekaj kar se nanaša na njeno zmožnost, da se zgodi.

Energetika ima nekaj pomembnih lastnosti. Energija je vedno "ohranjena" - ne more biti ustvarjena ali uničena. Lahko pa se prenaša med predmeti ali med sistemi interakcijskih sil. Na primer energija je v zelenjavi in se prenese na ljudi.

Druga lastnost energije je, da je v številnih oblikah in se lahko pretvori iz ene oblike v drugo. Dve najpogostejši oziroma osnovni obliki energije sta kinetična energija in potencialna energija.

Kinetična energija je energija gibanja. Žoga ima kinetično energijo, saj leti po zraku - to je sposobnost za delo, da lahko deluje na druge predmete s katerimi se zaleti.

Potencialna energija je nekako shranjene energije, ki ugovarja zaradi svojega položaja ali konfiguracije. Skodelica na mizi ima potencialno energijo; Če odložite skodelico na mizo bo gravitacija pospešila skodelico in njena potencialna energija se pretvori v kinetično energijo. Poudarni lok ima tudi potencialno energijo.

Mnoge druge vrste energije obstajajo, vključno električne, kemične, toplotne, elektromagnetne in jedrske.

V začetku 20. stoletja so znanstveniki razvili teorijo, da sta masa in energija tesno povezani. Albert Einstein je opisal to tako imenovano množično energetsko enakovrednost s svojo znamenito enačbo E = mc, 2 , pri čemer "E" stoji za "energijo", "m "pomeni" masa "in" c "je hitrost svetlobe.

Kaj je deflektor?

Izraz "zračni deflektor" se lahko nanaša na vsaj dve ločeni napravi, ki se uporabljata za preusmeritev zraka. Prva se uporablja...

Kaj je granulom?

Anularni granulom

Anularni granulom najpogosteje prizadene otroke in mlajše odrasle. To je nekoliko bolj pogosto...

KAKO SE TI IN TVOJ PARTNER UJEMATA PO HOROSKOPU?

Kozorog (22.12. – 20.1.)

Splošne značilnosti kozorogov:

Praktični reševalci problemov in...

Kaj je orgazem?

Nekatere ženske se sprašujejo, če bodo kdaj doživele orgazem. To je smiselno vprašanje, saj mnoge ženske niso nikoli...

Kaj je korelacija?

Korelacija je merilo za odnos med dveh matematičnih spremenljivk ali izmerjenih vrednosti podatkov, ki vključujeta koeficient korelacije Pearsonov...

Kaj je Martinovanje?
 
Martinovanje ali martinovo je praznik, posvečen novemu vinu in obdobju, ko se mošt spremeni v vino.
...
ZAKAJ FANTJE OBOŽUJEJO PAJKICE?

Izjava večine moških: Ker so ful seksi in ker me ful rajcate s tistimi venerinimi hribčki spredaj in žemljicami zadaj.

Najbolj...

Strah pred uživanjem jedi v družbi ali DEIPNOFOBIJA

Strah pred uživanjem jedi v družbi ali DEIPNOFOBIJA

Ljudje, ki trpijo za to motnjo, lahko jedo le sami, v miru in tišini.

...

Kaj je koral?

Gregorijanski koral je posebna oblika molitve, je zvočna ikona, po kateri Bog spregovori v srcu vernika. Njeno ozadje je svet tišine, iz ti...

Strah pred kuhanjem ali MAGEIROKOFOBIJA

 

Strah pred kuhanjem res ni prijetna motnja. Ljudje s to fobijo jedo le vnaprej pripravljeno hrano.

Na vrh strani