PIŠKOTKI

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno. Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.
Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

V nadaljevanju smo navedli več podrobnosti o tem, katere piškotke uporabljamo in kako dolgo je njihovo trajanje.

Lastni piškotki

Ime namen Značilnost vsebine Čas trajanja
SESSxxxID Pristnostna seja, ki z enim brskalnikom prepreči v eni seji večkratno prijavo. Edinstven ID, ki povezuje trenutno sejo s tabelo nastavitev baze podatkov 3 tedne
has_js Pomaga razumeti brskalniku funkcionalnost Javascripte Vklop / izklop označbe, ki označuje, ali brskalnik podpira Javascript Ko zapustite stran

Piškotki tretjih spletnih strani

Uporabljamo tretje ponudnike, ki lahko določene piškotke naložijo tudi na vaš računalnik. Ta spletna stran ne nadzoruje razširjanja teh piškotkov. Vi sami ste dolžni preveriti na spletnih straneh tretjih oseb za več informacij o tem.

Ponudnik Ime Namen Več informacij
Google Analytics _utma
_utmb
_utmc
_utmz
Ti piškotki se uporabljajo za zbiranje podatkov o tem, kako obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Mi uporabljamo informacije za statistike in da bi nam pomagali izboljšati to spletno mesto. Piškotki zbirajo podatke v anonimni obliki, vključno s številom obiskov na spletno stran, ter od kje so obiskovalci prišli na spletno stran in straneh, ki so jih obiskali. Google Privilnik o zasebnosti
Facebook fb*
s
lu
xs
locale
Statistika ogledov spletne strani  
Google   Google uporablja piškotke, kot je »PREF«, za prilagajanje oglasov na Googlovih spletnih mestih, na primer v Iskanju Google, zlasti če niste prijavljeni v Google Račun. Piškotke uporabljamo tudi za oglaševanje, ki ga prikazujemo zunaj Googlovih spletnih mest. Naš glavni oglaševalski piškotek se imenuje »id« in je v brskalnikih shranjen pod domeno doubleclick.net. Uporabljamo tudi druge piškotke z imeni, kot so »as _drt_«, »FLC«, »NID« in »exchange_uid«.

Včasih je lahko piškotek nastavljen na domeni spletnega mesta, ki ga obiščete. V primeru našega izdelka DoubleClick je lahko v domeni spletnega mesta, ki ga obiskujete, nastavljen piškotek »__gads«.

Pravilnik in načela